Про порядок виплати допомоги на дітей фізичним особам-підприємцям
опубліковано 29 травня 2020 року о 14:40


З метою забезпечення додаткових соціальних гарантій на період карантину для фізичних осіб-підприємців, які мають дітей Кабінетом Міністрів України прийнято постанову від 22.04.2020 № 329 «Деякі питання соціальної підтримки сімей з дітьми».

       Зазначеною постановою запроваджено допомогу на дітей фізичним особам-підприємцям,  які належать до першої та другої групи платників єдиного податку  і сплатили єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за усі місяці 2019 року або протягом усіх місяців 2019 року після державної реєстрації фізичної особи-підприємця.

       Допомога на дітей призначається на період карантину та на один місяць після дати його відміни одному з батьків (опікуну) на кожну дитину до досягнення нею 10-річного віку (включно) у розмірі прожиткового мінімуму, встановленого для дітей відповідних вікових груп станом на 1 січня 2020 р., і виплачується щомісяця за повний місяць. Відповідно до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» така допомога становитиме: на дітей віком до 6 років - 1779 грн.; на дітей віком від 6 до 10 років - 2218 гривень.

       Допомога призначається з місяця звернення і виплачується щомісяця. Оскільки урядова постанова набирає чинності з дня її офіційного опублікування, норми Порядку застосовуються з 5 травня 2020 року. Тобто громадяни можуть подати необхідні документи в травні і, відповідно, отримати допомогу, починаючи з цього місяця.

       Для призначення допомоги на дітей заявник подає/надсилає органу соціального захисту населення заяву за формою, затвердженою вищезазначеною постановою в паперовій або електронній формі із зазначенням рахунку в установі уповноваженого банку та необхідні документи/відомості в паперовій або електронній формі.

       У паперовій формі заявник подає:

       копії свідоцтв про народження дітей віком до 10 років;

       довідку з Пенсійного фонду про сплату єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (індивідуальні відомості про застраховану особу за формою ОК-7);

       копію документа, що підтверджує право на постійне проживання в Україні (для іноземця та особи без громадянства);

       копію рішення районної, районної у м. м. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу міської, районної у місті (у разі її утворення) ради, сільської, селищної, міської ради об'єднаної територіальної громади або суду про встановлення опіки (у разі здійснення опіки над дитиною).

       В електронній формі заявник подає:

       фотокопії свідоцтв про народження дітей віком до 10 років або відомості про свідоцтва про народження дітей (серія, номер, дата видачі, П. І. Б. дитини, П. І. Б. батьків);

       фотокопію довідки з Пенсійного фонду про сплату єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (індивідуальні відомості про застраховану особу за формою ОК-7);

       фотокопію документа, що підтверджує право на постійне проживання в Україні (для іноземця та особи без громадянства);

       фотокопію рішення районної, районної у м. м. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу міської, районної у місті (у разі її утворення) ради, сільської, селищної, міської ради об'єднаної територіальної громади або суду про встановлення опіки (у разі здійснення опіки над дитиною).

       На заяву та документи/відомості, що подаються в електронній формі, накладається кваліфікований електронний підпис заявника.

       Фізичні особи-підприємці, які виявлять бажання оформити допомогу на дітей онлайн, необхідно заповнити електронну форму на офіційному вебсайті Міністерства соціальної політики України.

        В об’єднаних територіальних громадах заява з необхідними документами для призначення допомоги на дітей приймається уповноваженими особами, що визначені виконавчими органами сільської ради, та передається відповідним органам соціального захисту населення.

          Допомога не призначається на дітей, на яких виплачується компенсація послуги "муніципальна няня".

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux